Residens och arbetsvistelse

Planerade arbetsvistelser 2021 – kan förändras med kort varsel.

Vinter: Om restriktionerna tillåter, hoppas vi kunna genomföra vårt nystartade residensutbyte Druskininkai-Hållnäs inom ljudkonst/komposition i januari, uppskjutet från september 2020. Den litauiske kompositören Martynas Bialobžeskis är inbjuden till en arbetsvistelse i Hållnäs, som en del av vårt svensk-litauiska samarbete med DAR – Druskininkai Artists’ Residence.  Under samma tidsperiod bjuds Uppsalabaserade kompositören Thommy Wahlström att arbeta i Druskininkai, Litauen. Förhoppningen är att kunna genomföra ett Artist talk med båda konstnärerna i på Kulturhuset Möbeln i Tierp i januari. Utbytet med DAR AiR stöds av Kulturenheten Region Uppsala och Tierps kommun.

Vår: Vi ser fram emot att åter välkomna konstnären och illustratören Isabella Bancewicz, för arbete på ett personligt projekt.

Sommar 2021: Vi hoppas att kunna bjuda in tyska koreografkollektivet MNEME och den australiensiska konstnären Anna Farago till var sitt två veckor långt residens i Hållnäs, som båda ställdes in på grund av pandemin 2020.

——————————————————————–

Arkiv – tidigare residens och arbetsvistelser

2020

Juli-Augusti: Konstnären och illustratören Isabella Bancewicz, baserad i Rom, vistades i Hållnäs i två veckor för att arbeta med ett serieprojekt och utforska skogen som plats. Läs mer om Isabellas arbete här.

Augusti: Yogaretreat med våra partners Unifying Yoga för tredje året i rad.

Augusti: Region Uppsalas arbetsvistelse inom teaterområdet. 2020 tilldelades Teater Aros stipendiet. Vistelsen är tänkt som ett tillfälle till fördjupning och utveckling av den egna konstnärliga verksamheten. Teater Aros arbetar till vardags med nyanlända och språkundervisning genom drama, men producerar då och då egna konstnärliga projekt. Det aktuella projektet är en vandringsföreställning på Ulleråkerområdet kring kvinnlig psykiatrihistoria. Läs mer om Teater Aros projekt Hysteria? här.

September/oktober: Arbetsvistelse för Bernhard Schirg, forskare och författare från University of Oxford. Han driver ett akademiskt projekt om det svenska universalgeniet Olof Rudbeck, som pekade ut Sverige som platsen för Platons Atlantis. Bernhard arbetar även med ett onlineprojekt inom reseskildring och fotografi, om berättelserna bakom landskap.

2019

Kulturenheten Region Uppsalas arbetsvistelse för professionellt verksamma inom teaterområdet. (AnneLee Vikner, Gustav Uddgård och Johan Stavring.)

Yogaretreat Unifying Yoga

Premiär för vårt svensk-litauiska residensutbyte inom komposition med DAR – Druskininkai Artists’ Residence i Litauen.  (Juta Pranulytė från Vilnius (i Hållnäs) och Karlholmsbaserade konstnären Pavel Matveyev (i Druskininkai, Litauen). Samarbete med Kulturenheten Region Uppsala.

2018

Kulturenheten Region Uppsala arbetsvistelse för professionellt verksamma inom teaterområdet. (Emma Löfström and Klara Bendz, Bananteatern.)

Danskollektivet Samlingen, produktionsresidens inför turné med Riksteatern: Samlingen – en danshistoria.


Vill du arrangera en vistelse hos oss?

Vi välkomnar både individuella konstnärer – i vissa fall även familjemedlemmar – och mindre grupper på upp till 8 personer.

I nuläget har vi ingen extern finansiering för vår residensverksamhet. Resa, boende och lokalhyra måste betalas av besökande grupp/konstnär. Vi söker samarbeten med skolor och institutioner för att kunna erbjuda residens och stipendier. Vi hjälper vid behov till att leta finansiering om vi kan, mejla oss gärna. Sedan april 2018 är vi medlemmar i ResArtis. Följ länken dit för uppdaterade priser för boende och ateljé.

Vår nytransformerade ladugård från 1940-talet rymmer tre rustika studio- och ateljéutrymmen.

Dansstudion i den gamla logen (45 m²) har högt i tak och ett sviktat dansgolv, täckt med en 3 mm dansmatta av naturgummi. De stora ladugårdsdörrarna kan vid behov öppnas. Väggar och tak är oisolerade men det finns värmeslingor under golvet för komfortvärme under kyliga dagar. Tillgänglig juni – mitten av september.

Den stora isolerade ateljén på övervåningen har trägolv och mycket ljus. Det finns en mindre verkstad intill med högt i tak, betonggolv och en separat ingång med balkong mot väster. Stora ateljén är tillgänglig april – oktober.

På nedervåningen finns kök och badrum samt utrymme för gemensamma måltider, möten och fika. Här finns en stor kamin att samlas kring när vädret är ruggigt. På ladans soliga södersida finns plats för både grillkvällar och utomhusprojekt.

Våra ateljéer, boende och uterum är i en konstant förbättringsprocess.

Det är värt att känna till att Hållnäs konstkoloni under sommartid är hem för både gästande konstnärer, ibland volontärer och vänner samt en småbarnsfamilj och en katt. Det finns ofta gott om tillfällen för social samvaro; gemensamma fikapauser, måltider och samtal – men även plats för avskildhet.

Om du har idéer för framtida konstprojekt, retreat eller helgkurs du vill göra här, hör av dig till oss! Mejla info@hallnaskonstkoloni.com eller ring Åsa +46 0704 68 46 07.

För att se fler foton från våra studio- och ateljéutrymmen, besök vår Facebooksida.

För foton av boende på Hållnäs Konstkoloni, besök vår Facebooksida.

barn2_01
workshop2
IMG_1719
kitchen_wide03