Residens och arbetsvistelse

Planerat 2021 – kan förändras med kort varsel.

Vinter/vår: Uthyrning av boende och arbetsplats i vårt gästhus. Läs mer här.

Vår: Vi ser fram emot att åter välkomna konstnären och illustratören Isabella Bancewicz, för arbete på ett personligt projekt.

Juni: Residensutbyte Druskininkai-Hållnäs inom ljudkonst/komposition, vårt svensk-litauiska samarbete med DAR – Druskininkai Artists’ Residence. Residensutbytet sköts upp från september 2020. Martynas Bialobžeskis är inbjuden till en arbetsvistelse i Hållnäs och under samma tidsperiod bjuds Uppsalabaserade kompositören Thommy Wahlström att arbeta i Druskininkai, Litauen. Förhoppningen är att kunna genomföra ett Artist talk med båda konstnärerna i på Kulturhuset Möbeln i Tierp i samband med vistelsen. Utbytet med DAR AiR stöds av Kulturenheten Region Uppsala och Tierps kommun.

Sommar 2021: Vi hoppas att kunna bjuda in tyska koreografkollektivet MNEME och den australiensiska konstnären Anna Farago till var sitt två veckor långt residens i Hållnäs, som båda ställdes in på grund av pandemin 2020.


Vill du arrangera en vistelse hos oss?

Vi välkomnar både individuella konstnärer – i vissa fall även familjemedlemmar – och mindre grupper på upp till 8 personer.

I nuläget har vi ingen extern finansiering för vår residensverksamhet. Resa, boende och lokalhyra måste betalas av besökande grupp/konstnär. Vi söker samarbeten med skolor och institutioner för att kunna erbjuda residens och stipendier. Vi hjälper vid behov till att leta finansiering om vi kan, mejla oss gärna. Sedan april 2018 är vi medlemmar i ResArtis. Följ länken dit för uppdaterade priser för boende och ateljé.

Vår nytransformerade ladugård från 1940-talet rymmer tre rustika studio- och ateljéutrymmen.

Dansstudion i den gamla logen (45 m²) har högt i tak och ett sviktat dansgolv, täckt med en 3 mm dansmatta av naturgummi. De stora ladugårdsdörrarna kan vid behov öppnas. Väggar och tak är oisolerade men det finns värmeslingor under golvet för komfortvärme under kyliga dagar. Tillgänglig juni – mitten av september.

Den stora isolerade ateljén på övervåningen har trägolv och mycket ljus. Det finns en mindre verkstad intill med högt i tak, betonggolv och en separat ingång med balkong mot väster. Stora ateljén är tillgänglig april – oktober.

På nedervåningen finns kök och badrum samt utrymme för gemensamma måltider, möten och fika. Här finns en stor kamin att samlas kring när vädret är ruggigt. På ladans soliga södersida finns plats för både grillkvällar och utomhusprojekt.

Vid Hållnäs konstkoloni bor man i vårt vinterbonade gästhus eller en mindre gäststuga. Boendet är enkelt men ombonat. I det större gästhuset finns två dubbelrum med två enkelsängar i vart rum. Fullt utrustat kök, med både elektrisk och vedeldad spis, badrum med dusch och torrtoalett och tvättmaskin. Det finns även utedass och utedusch. I vardagsrummet finns en kamin , arbetsplats och bäddsoffa. Mot söder finns en fin uteplats och en stor ganska vild trädgårdstomt. I den mindre gäststugan finns ett dubbelrum samt ett litet allrum med bäddsoffa. I ytterligare en byggnad, några steg från den större gäststugan, finns ännu ett dubbelrum med två enkelsängar. Det finns alltså 8 sängplatser, plus två bäddsoffor.

Våra ateljéer, boende och uterum är i en konstant förbättringsprocess.

Det är värt att känna till att Hållnäs konstkoloni under sommartid är hem för både gästande konstnärer, ibland volontärer och vänner samt en småbarnsfamilj och en katt. Det finns ofta gott om tillfällen för social samvaro; gemensamma fikapauser, måltider och samtal – men även plats för avskildhet. Familjen bor på samma fastighet som ateljéladan, gästhuset är ca 200 m bort.

Om du har idéer för framtida konstprojekt, retreat eller helgkurs du vill göra här, hör av dig till oss! Mejla info@hallnaskonstkoloni.com eller ring Åsa +46 0704 68 46 07.

För att se fler foton från våra studio- och ateljéutrymmen, besök vår Facebooksida.

För foton av boende på Hållnäs Konstkoloni, besök vår Facebooksida.

barn2_01
workshop2
IMG_1719
kitchen_wide03